marți, 20 februarie 2018

Taierea caisului in verde

Pentru formarea coroanei la cais(dar și la piersic și nectarin) sunt recomandate tăierile în verde. Uneori, se fac taieri si in lemn vechi, cum este cazul la taierile de vara ale caisului si la taierea ramurilor cu florile avortate la piersic. Tăierile (operațiunile) în verde sunt lucrări speciale și absolut necesare în.

Tăierea în verde nu se va aplica pomilor în primul an de la plantare, . Taierea pentru iluminare este recomandata in cazul pomilor fructiferi care au o crestere puternica, dar o productie redusa. Aceste lucrari se efectueaza in iulie si . Taieri in verde ale coroanelor productive (2).

Combaterea bolilor de scoarta la prun, piersic, cais, cires si visin. Tăierea plantaţiilor de cais se pot efectua cu succes numai în verde, prin intervenţii de rărire şi întreţinere a coroanei efectuate după recoltarea fructelor, iar în . Tăieri în verde (de producţie) la cireş şi vişin: se substituie tăierilor în uscat,. Tăierile în verde se execută la speciile: cireş, vişin, piersic timpuriu şi cais. Aceste tăieri se fac aproape după aceleaşi reguli ca şi tăierile în . De tăieri depinde sănătatea pomilor, longevitatea şi, mai ales, rodirea.


Tăierile la sâmburoase (cireş, cais, vişin, prun, piersic etc.) pot fi făcute după data de 25 . Tăierile în verde se fac pe durata perioadei de vegetaţie. Schemă de tăieri la pomii care rodesc pe varful ramurilor .

Rezultatele cele mai bune, pentru unele specii pomicole (cireș, soiuri timpurii de piersic) se obțin la taierea pomilor în verde, mai exact, după . Lucrarile de taiere la pomi si arbusti fructifer sunt de feluri: taieri de. Si la cais taierile se fac in vegetatie respectand indicatiile de la prun. In vegetatie (in verde) lastarii care cresc viguros se ciupesc (se rup) pentru a . Taierea ciresului in verde (cunoscuta si sub denumirea de taiere de vara) consta in ciupitul manual al lastarilor, incepand din mai-iunie, cand lastarii au 20-30 . Pieirea prematură este cea mai periculoasă boală a caisului.


Evitaţi rănirea scoarţei, tăierea ramurilor groase şi a scurgerii de cleiuri. TAIERI IN USCAT, TAIERI IN VERDE - Experienta a stabilit ca nu toate anotimpurile. Sensibilitate sporita la ger au urmatoarele specii: piersic, cais, par, prun.


Conform lui Mohácsy Mátyás tăierea pomilor fructiferi „este o operaţiune de cultivare. Lucrările de tăiere târzii se aplică la soiurile sâmburoase (cireș, vișin, cais, piersic, migdal). Structura pomilor fructiferi (pentru taierea pomilor fructiferi).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Postări populare